Milli Takım
1 sayfadaki 1 sayfası
Milli Takım
Türkiye Millî Futbol Takımı, Türkiye Cumhuriyeti'ni uluslararası turnuva ve maçlarda temsîl eden futbol takımıdır. Dünya Kupası'na Türkiye 1950,1954 ve 2002 olmak üzere 3 defa hak kazanmıştır. 1950 FIFA Dünya Kupası'na finansal sorunlar yüzünden katılamamıştır. Avrupa'nın en başarılı milli futbol takımlarından biridir. Türk Millî Takımı ulusal karşılaşmalara Avrupa elemelerinden katılmaktadır. 2002 Dünya Kupası'nda Şenol Güneş yönetiminde aldığı üçüncülük, Fatih Terim yönetiminde Euro 2008'de aldığı üçüncülük tarihindeki en büyük başarılarıdır ve Şenol Güneş yönetiminde gençleştirilmiş kadrosuyla 2003 FIFA Konfederasyonlar Kupası'nda da üçüncülüğü vardır. Tarihinde 2 kez FIFA Dünya Kupası'na katılma başarısı göstermiş olan Türk Millî Takımı'nda en fazla formayı 120 kez Rüştü Reçber giymiş, millî forma altında en fazla golü ise 51 kez ile Hakan Şükür atmıştır.
Millî takımın kullandığı formalar ise iç sahada Türkiye bayrağının renklerinden alan klasik kırmızı-beyaz formadır. Dış sahada kullanılan forma ise yeni dizayn edilmiştir; Göktürk mavisi (turkuaz) ve beyaz renkten oluşmaktadır.
1923'ten 1960'lara
Türk sporunun ilk teşkilatı olan Türk İdman Cemiyetleri İttifakı'nın kurulmasının ardından Yusuf Ziya Öniş başkanlığında ilk Türk Futbol Federasyonu 1923 yılında Şehzadebaşı'ndaki Letafet Apartmanı salonunda yapılan toplantıda 'Futbol Hey'et-i Müttehidesi' adıyla kurulmuştur. Ardından FIFA'ya başvurulmuş ve Türkiye 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA'nın 26. üyesi olmuştur. FIFA üyeliğinin ardından 1923 yılında Türk Millî Takımı Ali Sami Yen'in teknik direktörlüğünde çıktığı ilk resmi maçında aynı sene Romanya ile İstanbul'da Taksim Stadı'nda karşılaştı ve 2-2 berabere kaldı. Karşılaşmada 2 gol atan Zeki Rıza Sporel Türk Millî Takımı'nın ilk golünü atarak tarihe geçti. 1949 yılında Suriye'yi geçerek 1950 FIFA Dünya Kupası'na katılma hakkını elde etmesine rağmen finansal sorunlar yüzünden turnuvaya katılamadı. 17 Haziran 1951 tarihinde dönemin güçlü takımı, sonradan 1954 FIFA Dünya Kupası'nı kazanacak olan Federal Almanya'yı Berlin'deki Olimpiyat Stadı'nda 2-1 yenen Türk Milli Takımı Türk futbol tarihinin o dönemki en büyük zaferine imza attı. 1954 yılındaki Dünya Kupası elemelerinde İspanya ile eşleşen Ayyıldızlılar deplasmandaki maçı 4-1 kaybetti, kendi sahasında 1-0 kazandı. O zamanki statü gereği tarafsız sahada 3.bir maç oynandı ve 2-2 berabere bitti. Dönemin statüsünde uzatmalar ya da penaltılar değil para atışı yapılıyordu. Para atışı sonucunda Türk Milli Takımı İspanya'yı eleyerek tarihinde ilk defa Dünya Kupası'na katılmayı başardı. İsviçre'de düzenlenen kupada grup maçlarında Güney Kore'yi 7-0 yenerek tarihinin en farklı galibiyetlerinden birini alan milli takım, 3 sene önce mağlup ettiği Federal Almanya'ya grup karşılaşmasında 4-1, play-off maçında ise 7-2 yenilerek bir üst tura çıkma şansını kaybetti. 1955 yılında 1954 FIFA Dünya Kupası'na katılan kadronun çoğunun askerde bulunmasının katkısıyla Ordu Millî Futbol Takımı finalde İtalya'yı geçerek Dünya Şampiyonu oldu. 1956 senesinde bir önceki Dünya Kupası'nda final oynayan Macaristan'ı İstanbul'da 3-1 deviren millî takım tarihinin unutulmaz galibiyetlerinden birine imza attı.
1991'den 2002'ye
1991'de Akdeniz Oyunları'nda finale çıkan genç nesil Türk Futbol Tarihi'nde milat oldu. 1992 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde son, 1994 FIFA Dünya Kupası elemelerinde 5.torba olan milli takım, bu nesille birinci torbaya kadar yükseldi. Akdeniz Oyunları finalinde Türk Ümit Milli Futbol Takımı sonradan 2006 FIFA Dünya Kupası'nı kaldıran İtalya'ya elendi. Oyuncuları A millî takıma yükselen bu nesille Fatih Terim teknik direktörlüğünde takım Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde İsviçre ve İsveç'i 2-1 yendi; İsveç'i saf dışı bırakarak 1996'da İngiltere'de düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı. Türk Milli Takımı turnuvada Hırvatistan, Danimarka ve Portekiz ile aynı grupta yer aldı. Hırvatistan'a son dakikalarda yediği golle yenilen milli takım Portekiz'e 1-0 ve Danimarka'ya 3-0 mağlup oldu. Turnuvada hiç gol atamayan ve hiç puan alamayan Türk Milli Takımı ilk kez katıldığı Avrupa Şampiyonası'ndan umduğunu bulamayarak döndü. 1998 FIFA Dünya Kupası elemelerinde grupta Hollanda ve Belçika'nın ardından üçüncü olan takım turnuvaya gitme şansını son maçlarda kaybetti. Mustafa Denizli yönetiminde Euro 2000 elemelerinde Almanya'nın ardından grup ikincisi olarak play-off maçlarına kaldı. Play-offlarda İrlanda'nı 1-1 ve 0-0'lık sonuçlarla eleyerek Belçika ve Hollanda'nın ortaklaşa düzenlediği 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı. Türk Milli Takımı B Grubu'nda İsveç, İtalya, Belçika ile eşleşti. İlk maçta İtalya'ya 2-1 kaybeden milliler Avrupa Şampiyonalarında ilk golünü attı, gruptaki ikinci maçında İsveç ile golsüz berabere kalarak ilk puanını aldı. Gruptan çıkan takımı belirleyecek son maçta ev sahibi Belçika'yı Hakan Şükür'ün attığı 2 golle devirerek Avrupa Şampiyonaları'nda ilk galibiyetini alan Türk Millî Takımı İtalya'nın ardından ikinci olmayı başardı ve futbolda tarihinde ilk defa bir uluslararası organizasyonda çeyrek finale yükseldi. Çeyrek finalde Portekiz ile eşleşen milliler rakibine 2-0'lık sonuçla yenildi ve 6. olarak turnuvaya veda etti.
2002 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Şenol Güneş yönetiminde İsveç'in ardından ikinci olan milliler kupaya gitme hakkını da play-off'larda Avusturya'ya 1-0 ve 5-0'lık sonuçlarla üstünlük sağlayarak kazanan ay-yıldızlılar, tarihinin en büyük başarısını bu turnuvada elde etti. Temelini 1991 yılındaki Akdeniz Oyunları'nda ikinci olan futbolcuların oluşturduğu takım Brezilya, Kosta Rika ve Çin ile birlikte C Grubu'nda yer aldı. Grup maçlarını Kore'de oynayan Ayyıldızlılar ilk maçında Brezilya karşısında Hasan Şaş'ın attığı golle öne geçmesine rağmen karşılaşmayı 2-1 kaybetti. İkinci maçında da Kosta Rika ile 1-1 berabere kalan milliler, grubun son maçında Çin'i 3-0 yenerek gruptan ikinci olarak çıkmayı başardı. 2.Tur'da ev sahiplerinden biri olan Japonya'yı Ümit Davala'nın attığı golle 1-0 geçen ekip, çeyrek finalde turnuvada Fransa ve İsveç gibi takımları yenen Senegal ile eşleşti. Türk Milli Takımı karşılaşmayı İlhan Mansız'ın attığı altın golle 1-0 kazandı. Sonradan kupayı kazanacak olan, grupta karşılaştığı ve kaybettiği Brezilya'ya yarı finalde (1-0)kaybeden Türk Milli Takımı Güney Kore'yi 3-2 yenerek Dünya üçüncüsü oldu. Üçüncülük maçında Hakan Şükür maçın başlamasından 10.8 saniye sonra attığı golle Dünya Kupası tarihinin en hızlı golünü attı ve tarihe geçti. Kupanın ardından turnuvanın en iyi oyuncularının oluşturduğu all-star kadrosuna Rüştü Reçber ve Hasan Şaş seçildi.
2002 FIFA Dünya Kupası Sonrası
2003 FIFA Konfederasyon Kupası'nda da Kolombiya'yı yenerek üçüncü olan Türk Millî Takımı 2004'te Dünya Kupası Sonrası Sendromu adı verilen bir duraklama dönemi yaşadı. 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılma hakkını play-off maçlarında Letonya'ya 1-0 ve 2-2'lik sonuçlarla kaybetti. 2006 Dünya Kupası elemelerinde Yunanistan, Ukrayna ve Danimarka ile aynı grupta bulunan Ayyıldızlılar; Ersun Yanal yönetiminde fazla başarılı olamadı ve bu sonuçlar sonrasında Ersun Yanal yerine Fatih Terim getirildi. Fatih Terim yönetiminde Ukrayna'nın ardından grupta ikinci olmayı başaran Türk Milli Takımı play off maçlarında İsviçre ile eşleşti. Deplasmanda 2-0'u yenildiği İsviçre'yi rövanşta 4-2 yenmesine rağmen deplasman golü kuralıyla rakibine elendi. Maçtan sonra çıkan olaylar yüzünden FIFA Türkiye'ye resmi maçlarda geçerli olmak üzere 3 maç tarafsız sahada seyircisiz oynama cezası verdi.
2006 yılında Türk vatandaşlığına geçen ve Mehmet Aurelio adını alan Brezilya vatandaşı Marco Aurélio Brito dos Prazeres, teknik direktör Fatih Terim tarafından Lüksemburg ile oynanacak hazırlık maçı kadrosuna çağrılarak bir ilki gerçekleştirdi. 1980'lerin ikinci yarısından itibaren hızla artan bir şekilde milli takımda yer alan, Avrupa'da doğup büyümüş Türk kökenli futbolcuların aksine Aurelio, tamamen yabancı kökenli bir futbolcu olarak Türk vatandaşlığına geçmesinin hemen ertesinde milli takıma çağrılması tartışmalara sebep oldu.
2008 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Yunanistan, Norveç, Bosna-Hersek, Macaristan , Moldova ve Malta ile aynı grupta bulunan Türk Milli Takımı grupta oynadığı ilk 3 maçın 3'ünüde kazanmayı başardı. Dördüncü maçına 25 Mart 2007 tarihinde Atina'da Yunanistan karşısına çıkan milliler maçın hemen başında yediği golle 1-0 mağlup duruma düşmesine rağmen Tuncay Şanlı, Gökhan Ünal, Tümer Metin ve Gökdeniz Karadeniz'in golleriyle karşılaşmayı 4-1 kazandı ve tarihinin en büyük başarılarından birine imza attı. Daha sonra ise 28 Mart Çarşamba günü oynadığı Norveç maçından 2-2 lik skorla ayrıldı. Bu karşılaşmada takımın her iki golünü de Hamit Altıntop attı. A-Millî takımının 3 maçlık seyircisiz oynama cezası bu maçla sona erdi. Bosna-Hersek ile olan bundan sonraki grup maçında ise Hakan Şükür ve Sabri Sarıoğlu ile iki kez öne geçmesine karşın Türkiye son dakikada yenen golle 3-2 mağlup oldu. 8 Eylül 2007 günü Malta maçında 2-2 berabere kalan Milli Takım beklenmeyen iki puan kaybı yaşadı. 12 Eylül 2007 günü ise Macaristan karşısında BJK İnönü Stadında oynanan maçta 3-0 lık net bir skorla galibiyet alındı. Ancak Avrupa'nın zayıf ekiplerinden Moldova karşısında 1-1 berabere kalıp hemen arkasındanda grup lideri Yunanistan'a 0-1 yenilerek grubunda üçüncü sıraya gerileyerek Euro 2008 işini zora soksada 17 Kasım 2007 gününde grup 2. Norveç'i deplasmanda 1-2 yenerek Euro 2008'e gitme şansını son maça taşıdı. 21 Kasım 2007 Çarşamba günü İstanbul Ali Sami Yen Stadyumu'nda oynanan Bosna Hersek maçını Türkiye, 1-0 kazanmış ve o gün 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine katılmaya hak kazanmıştır...
Euro 2008 ve Avrupa Üçüncüsü Türkiye
2008 Avrupa Futbol Şampiyonası öncesi elinde bir çok futbolcu olmasından dolayı kadro seçiminde büyük zorluklar yaşayan Fatih Terim önderliğindeki milli takım turnuvaya Portekiz'e 2-0 yenilerek başladı. Turnuvanın 2.maçında ev sahibi İsviçre ile karşılaşan milliler 1-0 yenik duruma düşmesine rağmen Semih Şentürk ve Arda Turan'nın golleriyle maçı 1-2 kazandı ve gruptan çıkma şansını son maça bıraktı. A Grubu'nun son maçında Çek Cumhuriyeti karşısında 2-0 mağlup duruma düşmesine rağmen maçın bitmesine son 15 dakika kala Arda Turan'ın 1, Nihat Kahveci'nin 2 golüyle maçı 3-2 kazanarak tarihinde ikinci kez Avrupa Futbol Şampiyonası'nda çeyrek finale çıktı. Maçın son dakikasında kaleci Volkan Demirel'in kırmızı kart görmesi nedeniyle 10 kişi kalan Ayyıldızlılar'da, 3 oyuncu değiştirme hakkını kullanıldığı için Tuncay Şanlı kalede görev yapmıştır. Çeyrek Final'de Balkan ekolünün temsilcisi Hırvatistan önünde normal süresi 0-0 biten maçta 118.dakikada 1-0 mağlup duruma düşen Türkiye, 122.dakikada Semih Şentürk'ün attığı golle maçı penaltılara götürmüş, penaltılarda rakibini üstünlük sağlayarak yarı finale adımını atmıştır. Kadrosundaki sakat ve cezalı futbolcuların çokluğuna rağmen yarı final mücadelesinde iyi bir futbol ortaya koyanv Türkiye,maçta öne geçmesine rağmen Almanya beraberliği yakaladı ve öne geçti yine son dakikalarda Semih Şentürk ün attığı golle beraberliği yakalamamıza rağmen son dakikalarda Philipp Lahm in goluyle maçı Almanya 3-2 kazanarak finale çıkmıştır. Bir çok futbol otoritesine göre bu maçın galibiyet hakkı Türkiyenin olmalıydı.
Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın deplasmanlarda giymiş olduğu Nike tarafından tasarlanan formadır. İlk sunumu yapıldığında, çeşitli spekülasyonlar oluşmuş, buna karşın Türkiye Futbol Federasyonu tarafından kabul edilmiştir. Turkuaz rengin seçilmesindeki en önemli etken, Göktürklerden gelme Türk rengi olması ve halen tüm dünyada "Türk" adıyla anılan bir renk olmasıdır.
Türkiye A Milli Takımı'nın forma renginin turkuaz olmasını istemeyenler, genellikle bayrağımızın rengi olmamasından dolayı karşı çıkmaktadırlar. Bununla beraber formasının renkleri ülke bayrağı veya takım logosundaki renklerle aynı olmadığı ülkeler de vardır. İtalya Milli Futbol Takımı bayrağında mavi renk olmamasına karşın gök mavili formayla sahalarda boy göstermektedir. Hollanda Milli Futbol Takımı'nın forması, bayrak renginin aksine turuncudur.
Milli Takım'ın unutulmaz maçları:
* 17 Haziran 1951 Batı Almanya - Türkiye 1-2 (Rebii Erkal Yönetiminde)
* 14 Mart 1954 Türkiye - İspanya 1-0 (Sandro Puppo Yönetiminde)
* 17 Mart 1954 İspanya - Türkiye 2-2 (Sandro Puppo Yönetiminde)
* 19 Şubat 1956 Türkiye - Macaristan 3-1 (Giovanni Varglien Yönetiminde)
* 17 Ekim 1970 Batı Almanya - Türkiye 1-1 (Cihat Arman Yönetiminde)
* 25 Ekim 1989 Türkiye - Avusturya 3-0 (Tınaz Tırpan Yönetiminde)
* 12 Ekim 1994 Türkiye - İzlanda 5-0 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 29 Mart 1995 Türkiye - İsveç 3-1 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 26 Nisan 1995 İsviçre - Türkiye 1-2 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 2 Nisan 1997 Türkiye - Hollanda 1-0 (Mustafa Denizli Yönetiminde)
* 10 Ekim 1998 Türkiye - Almanya 1-0 (Mustafa Denizli Yönetiminde)
* 19 Haziran 2000 Belçika - Türkiye 0-2 (Mustafa Denizli Yönetiminde)
* 14 Kasım 2001 Türkiye - Avusturya 5-0 (Şenol Güneş Yönetiminde)
* 22 Haziran 2002 Senegal - Türkiye 0-1 (Şenol Güneş Yönetiminde)
* 29 Haziran 2002 Güney Kore - Türkiye 2-3 (Şenol Güneş Yönetiminde)
* 23 Haziran 2003 Brezilya - Türkiye 2-2 (Şenol Güneş Yönetiminde)
* 7 Eylül 2005 Ukrayna - Türkiye 0-1 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 24 Mart 2007 Yunanistan - Türkiye 1-4 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 17 Kasım 2007 Norveç - Türkiye 1-2 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 21 Kasım 2007 Türkiye - Bosna Hersek 1-0 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 11 Haziran 2008 İsviçre - Türkiye 1-2 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 15 Haziran 2008 Türkiye - Çek Cumhuriyeti 3-2 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 20 Haziran 2008 Hırvatistan - Türkiye 1-1 (Fatih Terim Yönetiminde)
Türkiye Millî Futbol Takımı, 85 yıllık tarihinde, 27 Mart 2009 tarihine dek 459 maç yaptı. Millî takım geride kalan bu maçların 161'inde galip gelirken, 111 maçta berabere kaldı ve 187 maçtan da mağlup ayrıldı. En farklı skorlu galibiyetleri Suriye, Güney Kore ve San Marino karşısında 7-0'lık sonuçlarla aldı.
İşte Milli Takımımızın enleri:
Türk Milli Futbol Takımı, 84 yıllık tarihinde, 225'i resmi, 208'i özel olmak üzere geride kalan toplam 433 maçta, 150 galibiyet, 102 beraberlik alırken, 181 kez de rakiplerine yenildi. Ay-yıldızlı ekip, bu maçlarda toplam 554 gol atarken, kalesinde 674 gol gördü.
(A) Milli Futbol Takımı'nın 84 yıllık tarihinde en fazla gol atan futbolcusu, Galatasaraylı Hakan Şükür. Ay-yıldızlı formayla çıktığı 109 maçta toplam 50 gole imza atan Hakan Şükür'ü, Fenerbahçe'nin eski futbolcusu Lefter Küçükandonyadis 20 golle izliyor. Galatasaraylı Metin Oktay ile Fenerbahçeli Cemil Turan da 19'ar golle 3. sırayı paylaşıyorlar.
-BİR MAÇTA 4 GOL ATANLAR-
(A) Milli Futbol Takımı'nda bugüne dek bir maçta 4 gol atan 3 futbolcu bulunuyor. Milli takımın, 17 Haziran 1924 tarihinde Finlandiya'yı 4-2 yendiği özel maçta Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel, 10 Kasım 1996 tarihinde San Marino'yu 7-0 yendiği Dünya Kupası Eleme Grubu maçında Beşiktaşlı Oktay Derelioğlu, 20 Ağustos 1997'de de Galler ile yapılan ve 6-4 Türkiye'nin galibiyetiyle sonuçlanan Dünya Kupası Eleme Grubu maçında da Galatasaraylı Hakan Şükür, 4'er gol atma başarısını gösterdi. Hakan Şükür ayrıca, 11 Ekim 2006'da Moldova karşısında alınan 5-0'lık galibiyette de 4 gole imza koyarak, bu onuru 2. kez yaşayan ilk Türk milli futbolcu oldu.
-EN ÇOK OYNAMA REKORU RÜŞTÜ REÇBER'DE-
Türk Milli Futbol Takımı formasını en çok giyen futbolcu unvanı, Fenerbahçeli Rüştü Reçber'e ait bulunuyor. Milli formayı 113 kez giyen Rüştü'yü, 109 kezle Hakan Şükür, 102 kezle Bülent Korkmaz, 93 kezle Tugay Kerimoğlu, 90 kezle de Alpay Özalan izliyor. -84 YILDA 41 TEKNİK ADAM- (A) Milli Futbol Takımı'nın 84 yıllık tarihinde 17'si yabancı, toplam 41 teknik adam görev yaptı. Milli takımın başında en uzun süre görev yapan isim halen, ay-yıldızlı takımın başında bulunan Fatih Terim oldu. Terim, ikinci kez görev yaptığı ay-yıldızlı takımın başında şimdiye dek 57 kez sahaya çıktı.
-KAPTANLIK REKORU TURGAY ŞEREN'İN-
(A) Milli Futbol Takımı'nda en fazla kaptanlık yapan futbolcu ise Galatasaray'ın efsane kalecilerinden Turgay Şeren. 46 kez milli takımın kalesini koruyan Turgay Şeren, bunların 35'inde kaptanlık pazubandıyla sahaya çıktı.
-EN FARKLI SKORLU GALİBİYETLER-
Milli Takım, tarihindeki en farklı skorlu galibiyetleri Suriye, Güney Kore ve San Marino karşısında 7-0'lık sonuçlarla aldı. Ay-yıldızlı ekibin tarihindeki en farklı skorlu galibiyetleri şöyle:
Tarih Yer Organizasyon Rakip Sonuç
---------- ------ ---------------- ----- -----
20.11.1949 Ankara Dün.Kup.Ele.Gru. Suriye 7 - 0 20.06.1954 Cenevre Dün.Kup.Fin. G.Kore 7 - 0 10.11.1996 İstanbul Dün.Kup.Ele.Gru. San Marino 7 - 0 08.06.2005 Almatı Dün.Kup.Ele.Gru. Kazakistan 6 - 0 28.05.1950 İstanbul Özel İran 6 - 1 12.10.1994 İstanbul Avr.Şam.Ele.Gru. İzlanda 5 - 0 10.09.1997 San Marino Dün.Kup.Ele.Gru. San Marino 5 - 0 14.11.2001 İstanbul Dün.Kup.Baraj Avusturya 5 - 0 16.10.2002 İstanbul Avr.Şam.Ele.Gru. Liechtenstein 5 - 0 11.10.2006 Frankfurt Avr.Şam.Ele.Gru. Moldova 5 - 0 -
-EN FARKLI SKORLU YENİLGİLER-
Türkiye, en farklı skorlu yenilgileri 2 kez İngiltere, 1 kez de Polonya'ya karşı 8-0 kaybederek tattı. Türkiye'nin en farklı skorlu yenilgileri şöyle:
Tarih Yer Organizasyon Rakip Sonuç
---------- ------- ------------ ------- -----
24.04.1968 Chorzow Özel Polonya 0 - 8 14.11.1984 İstanbul Dün.Kup.Ele.Gru. İngiltere 0 - 8 14.10.1987 Londra Avr.Şam.Ele.Gru. İngiltere 0 - 8 28.05.1928 Amster Olimpiyat Oy. Mısır 1 - 7 02.12.1962 Bologna Avr.Şam.Ele.Gru. İtalya 0 - 6 09.10.1965 İstanbul Dün.Kup.Ele.Gru. Çekoslovakya 0 - 6 04.04.1984 İstanbul Özel Macaristan 0 - 6 23.06.1954 Zürih Dün.Kup.Fin. B.Almanya 2 - 7 12.09.1926 Lerberg Özel Polonya 1 - 6 20.12.1975 İstanbul Özel B.Almanya 0 - 5 22.09.1982 Györ Özel Macaristan 0 - 5 16.10.1985 Londra Dün.Kup.Ele.Gru. İngiltere 0 - 5 17.10.1990 Dublin Avr.Şam.Ele.Gru. S.İrlanda 0 - 5
-EN ÇOK İSVİÇRE'Yİ YENDİ-
(A) Milli Futbol Takımı, tarihindeki en fazla galibiyeti İsviçre karşısında aldı. Milliler, İsviçre ile yaptığı 14 maçtan 7'sini kazanma başarısını gösterdi. Türkiye ayrıca, Yunanistan ve Moldova karşısında da 6'şar galibiyet aldı.
-EN ÇOK ESKİ SSCB'YE YENİLDİ-
Milli Takım, 84 yıllık tarihinde en çok yenilgiyi ise 12 kezle eski SSCB'ye karşı aldı. Milliler ayrıca, Almanya (birleşmeden önce Doğu ve Batı Almanya da dahil), Romanya ve Polonya'ya karşı 11'er kez maç kaybetti.
-EN ÇOK GOLÜ BULGARİSTAN'A ATTI-
(A) Milli Futbol Takımı, şimdiye dek oynadığı toplam 433 maçta en çok golü ise 30 kezle komşusu Bulgaristan'a attı. Ay-yıldızlı ekip ayrıca Romanya'ya 20; İsviçre'ye 19, Moldova'ya 17; Pakistan, San Marino ve Finlandiya'ya da 16'şar gol kaydetti.
-EN ÇOK GOLÜ ROMANYA'DAN YEDİ-
Ay-yıldızlı ekip, geride kalan 433 maçta en çok golü 44 kezle Romanya'dan yedi. Türkiye ayrıca Bulgaristan karşısında 43, Almanya karşısında 40, Polonya karşısında da 39 golü kalesinde gördü.
-EN ÇOK MAÇI ROMANYA VE BULGARİSTAN İLE YAPTI-
Türk Milli Futbol Takımı, 84 yıllık tarihinde en çok Romanya ve Bulgaristan ile maç yaptı. Her iki takımla da 21 kez karşılaşan (A) Milliler ayrıca, Almanya ve Polonya ile de 17'şer kez karşı karşıya geldi.
-EN GOLLÜ MAÇLAR-
Türkiye, en gollü maçını ise 28 Kasım 1967 tarihinde Pakistan ile oynadı. Dakka'da yapılan karşılaşmayı 7-4 Türkiye kazanırken, toplam 11 gollü bu maç, millilerin oynadığı 433 maç içinde en gollü mücadele olarak tarihe geçti. Millilerin 20 Ağustos 1997'de İstanbul'da Galler'i 6-4 yendiği Dünya Kupası Eleme Grubu maçında da sporseverler toplam 10 gol izledi.
Millî takımın kullandığı formalar ise iç sahada Türkiye bayrağının renklerinden alan klasik kırmızı-beyaz formadır. Dış sahada kullanılan forma ise yeni dizayn edilmiştir; Göktürk mavisi (turkuaz) ve beyaz renkten oluşmaktadır.
1923'ten 1960'lara
Türk sporunun ilk teşkilatı olan Türk İdman Cemiyetleri İttifakı'nın kurulmasının ardından Yusuf Ziya Öniş başkanlığında ilk Türk Futbol Federasyonu 1923 yılında Şehzadebaşı'ndaki Letafet Apartmanı salonunda yapılan toplantıda 'Futbol Hey'et-i Müttehidesi' adıyla kurulmuştur. Ardından FIFA'ya başvurulmuş ve Türkiye 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA'nın 26. üyesi olmuştur. FIFA üyeliğinin ardından 1923 yılında Türk Millî Takımı Ali Sami Yen'in teknik direktörlüğünde çıktığı ilk resmi maçında aynı sene Romanya ile İstanbul'da Taksim Stadı'nda karşılaştı ve 2-2 berabere kaldı. Karşılaşmada 2 gol atan Zeki Rıza Sporel Türk Millî Takımı'nın ilk golünü atarak tarihe geçti. 1949 yılında Suriye'yi geçerek 1950 FIFA Dünya Kupası'na katılma hakkını elde etmesine rağmen finansal sorunlar yüzünden turnuvaya katılamadı. 17 Haziran 1951 tarihinde dönemin güçlü takımı, sonradan 1954 FIFA Dünya Kupası'nı kazanacak olan Federal Almanya'yı Berlin'deki Olimpiyat Stadı'nda 2-1 yenen Türk Milli Takımı Türk futbol tarihinin o dönemki en büyük zaferine imza attı. 1954 yılındaki Dünya Kupası elemelerinde İspanya ile eşleşen Ayyıldızlılar deplasmandaki maçı 4-1 kaybetti, kendi sahasında 1-0 kazandı. O zamanki statü gereği tarafsız sahada 3.bir maç oynandı ve 2-2 berabere bitti. Dönemin statüsünde uzatmalar ya da penaltılar değil para atışı yapılıyordu. Para atışı sonucunda Türk Milli Takımı İspanya'yı eleyerek tarihinde ilk defa Dünya Kupası'na katılmayı başardı. İsviçre'de düzenlenen kupada grup maçlarında Güney Kore'yi 7-0 yenerek tarihinin en farklı galibiyetlerinden birini alan milli takım, 3 sene önce mağlup ettiği Federal Almanya'ya grup karşılaşmasında 4-1, play-off maçında ise 7-2 yenilerek bir üst tura çıkma şansını kaybetti. 1955 yılında 1954 FIFA Dünya Kupası'na katılan kadronun çoğunun askerde bulunmasının katkısıyla Ordu Millî Futbol Takımı finalde İtalya'yı geçerek Dünya Şampiyonu oldu. 1956 senesinde bir önceki Dünya Kupası'nda final oynayan Macaristan'ı İstanbul'da 3-1 deviren millî takım tarihinin unutulmaz galibiyetlerinden birine imza attı.
1991'den 2002'ye
1991'de Akdeniz Oyunları'nda finale çıkan genç nesil Türk Futbol Tarihi'nde milat oldu. 1992 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde son, 1994 FIFA Dünya Kupası elemelerinde 5.torba olan milli takım, bu nesille birinci torbaya kadar yükseldi. Akdeniz Oyunları finalinde Türk Ümit Milli Futbol Takımı sonradan 2006 FIFA Dünya Kupası'nı kaldıran İtalya'ya elendi. Oyuncuları A millî takıma yükselen bu nesille Fatih Terim teknik direktörlüğünde takım Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde İsviçre ve İsveç'i 2-1 yendi; İsveç'i saf dışı bırakarak 1996'da İngiltere'de düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı. Türk Milli Takımı turnuvada Hırvatistan, Danimarka ve Portekiz ile aynı grupta yer aldı. Hırvatistan'a son dakikalarda yediği golle yenilen milli takım Portekiz'e 1-0 ve Danimarka'ya 3-0 mağlup oldu. Turnuvada hiç gol atamayan ve hiç puan alamayan Türk Milli Takımı ilk kez katıldığı Avrupa Şampiyonası'ndan umduğunu bulamayarak döndü. 1998 FIFA Dünya Kupası elemelerinde grupta Hollanda ve Belçika'nın ardından üçüncü olan takım turnuvaya gitme şansını son maçlarda kaybetti. Mustafa Denizli yönetiminde Euro 2000 elemelerinde Almanya'nın ardından grup ikincisi olarak play-off maçlarına kaldı. Play-offlarda İrlanda'nı 1-1 ve 0-0'lık sonuçlarla eleyerek Belçika ve Hollanda'nın ortaklaşa düzenlediği 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı. Türk Milli Takımı B Grubu'nda İsveç, İtalya, Belçika ile eşleşti. İlk maçta İtalya'ya 2-1 kaybeden milliler Avrupa Şampiyonalarında ilk golünü attı, gruptaki ikinci maçında İsveç ile golsüz berabere kalarak ilk puanını aldı. Gruptan çıkan takımı belirleyecek son maçta ev sahibi Belçika'yı Hakan Şükür'ün attığı 2 golle devirerek Avrupa Şampiyonaları'nda ilk galibiyetini alan Türk Millî Takımı İtalya'nın ardından ikinci olmayı başardı ve futbolda tarihinde ilk defa bir uluslararası organizasyonda çeyrek finale yükseldi. Çeyrek finalde Portekiz ile eşleşen milliler rakibine 2-0'lık sonuçla yenildi ve 6. olarak turnuvaya veda etti.
2002 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Şenol Güneş yönetiminde İsveç'in ardından ikinci olan milliler kupaya gitme hakkını da play-off'larda Avusturya'ya 1-0 ve 5-0'lık sonuçlarla üstünlük sağlayarak kazanan ay-yıldızlılar, tarihinin en büyük başarısını bu turnuvada elde etti. Temelini 1991 yılındaki Akdeniz Oyunları'nda ikinci olan futbolcuların oluşturduğu takım Brezilya, Kosta Rika ve Çin ile birlikte C Grubu'nda yer aldı. Grup maçlarını Kore'de oynayan Ayyıldızlılar ilk maçında Brezilya karşısında Hasan Şaş'ın attığı golle öne geçmesine rağmen karşılaşmayı 2-1 kaybetti. İkinci maçında da Kosta Rika ile 1-1 berabere kalan milliler, grubun son maçında Çin'i 3-0 yenerek gruptan ikinci olarak çıkmayı başardı. 2.Tur'da ev sahiplerinden biri olan Japonya'yı Ümit Davala'nın attığı golle 1-0 geçen ekip, çeyrek finalde turnuvada Fransa ve İsveç gibi takımları yenen Senegal ile eşleşti. Türk Milli Takımı karşılaşmayı İlhan Mansız'ın attığı altın golle 1-0 kazandı. Sonradan kupayı kazanacak olan, grupta karşılaştığı ve kaybettiği Brezilya'ya yarı finalde (1-0)kaybeden Türk Milli Takımı Güney Kore'yi 3-2 yenerek Dünya üçüncüsü oldu. Üçüncülük maçında Hakan Şükür maçın başlamasından 10.8 saniye sonra attığı golle Dünya Kupası tarihinin en hızlı golünü attı ve tarihe geçti. Kupanın ardından turnuvanın en iyi oyuncularının oluşturduğu all-star kadrosuna Rüştü Reçber ve Hasan Şaş seçildi.
2002 FIFA Dünya Kupası Sonrası
2003 FIFA Konfederasyon Kupası'nda da Kolombiya'yı yenerek üçüncü olan Türk Millî Takımı 2004'te Dünya Kupası Sonrası Sendromu adı verilen bir duraklama dönemi yaşadı. 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılma hakkını play-off maçlarında Letonya'ya 1-0 ve 2-2'lik sonuçlarla kaybetti. 2006 Dünya Kupası elemelerinde Yunanistan, Ukrayna ve Danimarka ile aynı grupta bulunan Ayyıldızlılar; Ersun Yanal yönetiminde fazla başarılı olamadı ve bu sonuçlar sonrasında Ersun Yanal yerine Fatih Terim getirildi. Fatih Terim yönetiminde Ukrayna'nın ardından grupta ikinci olmayı başaran Türk Milli Takımı play off maçlarında İsviçre ile eşleşti. Deplasmanda 2-0'u yenildiği İsviçre'yi rövanşta 4-2 yenmesine rağmen deplasman golü kuralıyla rakibine elendi. Maçtan sonra çıkan olaylar yüzünden FIFA Türkiye'ye resmi maçlarda geçerli olmak üzere 3 maç tarafsız sahada seyircisiz oynama cezası verdi.
2006 yılında Türk vatandaşlığına geçen ve Mehmet Aurelio adını alan Brezilya vatandaşı Marco Aurélio Brito dos Prazeres, teknik direktör Fatih Terim tarafından Lüksemburg ile oynanacak hazırlık maçı kadrosuna çağrılarak bir ilki gerçekleştirdi. 1980'lerin ikinci yarısından itibaren hızla artan bir şekilde milli takımda yer alan, Avrupa'da doğup büyümüş Türk kökenli futbolcuların aksine Aurelio, tamamen yabancı kökenli bir futbolcu olarak Türk vatandaşlığına geçmesinin hemen ertesinde milli takıma çağrılması tartışmalara sebep oldu.
2008 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Yunanistan, Norveç, Bosna-Hersek, Macaristan , Moldova ve Malta ile aynı grupta bulunan Türk Milli Takımı grupta oynadığı ilk 3 maçın 3'ünüde kazanmayı başardı. Dördüncü maçına 25 Mart 2007 tarihinde Atina'da Yunanistan karşısına çıkan milliler maçın hemen başında yediği golle 1-0 mağlup duruma düşmesine rağmen Tuncay Şanlı, Gökhan Ünal, Tümer Metin ve Gökdeniz Karadeniz'in golleriyle karşılaşmayı 4-1 kazandı ve tarihinin en büyük başarılarından birine imza attı. Daha sonra ise 28 Mart Çarşamba günü oynadığı Norveç maçından 2-2 lik skorla ayrıldı. Bu karşılaşmada takımın her iki golünü de Hamit Altıntop attı. A-Millî takımının 3 maçlık seyircisiz oynama cezası bu maçla sona erdi. Bosna-Hersek ile olan bundan sonraki grup maçında ise Hakan Şükür ve Sabri Sarıoğlu ile iki kez öne geçmesine karşın Türkiye son dakikada yenen golle 3-2 mağlup oldu. 8 Eylül 2007 günü Malta maçında 2-2 berabere kalan Milli Takım beklenmeyen iki puan kaybı yaşadı. 12 Eylül 2007 günü ise Macaristan karşısında BJK İnönü Stadında oynanan maçta 3-0 lık net bir skorla galibiyet alındı. Ancak Avrupa'nın zayıf ekiplerinden Moldova karşısında 1-1 berabere kalıp hemen arkasındanda grup lideri Yunanistan'a 0-1 yenilerek grubunda üçüncü sıraya gerileyerek Euro 2008 işini zora soksada 17 Kasım 2007 gününde grup 2. Norveç'i deplasmanda 1-2 yenerek Euro 2008'e gitme şansını son maça taşıdı. 21 Kasım 2007 Çarşamba günü İstanbul Ali Sami Yen Stadyumu'nda oynanan Bosna Hersek maçını Türkiye, 1-0 kazanmış ve o gün 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine katılmaya hak kazanmıştır...
Euro 2008 ve Avrupa Üçüncüsü Türkiye
2008 Avrupa Futbol Şampiyonası öncesi elinde bir çok futbolcu olmasından dolayı kadro seçiminde büyük zorluklar yaşayan Fatih Terim önderliğindeki milli takım turnuvaya Portekiz'e 2-0 yenilerek başladı. Turnuvanın 2.maçında ev sahibi İsviçre ile karşılaşan milliler 1-0 yenik duruma düşmesine rağmen Semih Şentürk ve Arda Turan'nın golleriyle maçı 1-2 kazandı ve gruptan çıkma şansını son maça bıraktı. A Grubu'nun son maçında Çek Cumhuriyeti karşısında 2-0 mağlup duruma düşmesine rağmen maçın bitmesine son 15 dakika kala Arda Turan'ın 1, Nihat Kahveci'nin 2 golüyle maçı 3-2 kazanarak tarihinde ikinci kez Avrupa Futbol Şampiyonası'nda çeyrek finale çıktı. Maçın son dakikasında kaleci Volkan Demirel'in kırmızı kart görmesi nedeniyle 10 kişi kalan Ayyıldızlılar'da, 3 oyuncu değiştirme hakkını kullanıldığı için Tuncay Şanlı kalede görev yapmıştır. Çeyrek Final'de Balkan ekolünün temsilcisi Hırvatistan önünde normal süresi 0-0 biten maçta 118.dakikada 1-0 mağlup duruma düşen Türkiye, 122.dakikada Semih Şentürk'ün attığı golle maçı penaltılara götürmüş, penaltılarda rakibini üstünlük sağlayarak yarı finale adımını atmıştır. Kadrosundaki sakat ve cezalı futbolcuların çokluğuna rağmen yarı final mücadelesinde iyi bir futbol ortaya koyanv Türkiye,maçta öne geçmesine rağmen Almanya beraberliği yakaladı ve öne geçti yine son dakikalarda Semih Şentürk ün attığı golle beraberliği yakalamamıza rağmen son dakikalarda Philipp Lahm in goluyle maçı Almanya 3-2 kazanarak finale çıkmıştır. Bir çok futbol otoritesine göre bu maçın galibiyet hakkı Türkiyenin olmalıydı.
Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın deplasmanlarda giymiş olduğu Nike tarafından tasarlanan formadır. İlk sunumu yapıldığında, çeşitli spekülasyonlar oluşmuş, buna karşın Türkiye Futbol Federasyonu tarafından kabul edilmiştir. Turkuaz rengin seçilmesindeki en önemli etken, Göktürklerden gelme Türk rengi olması ve halen tüm dünyada "Türk" adıyla anılan bir renk olmasıdır.
Türkiye A Milli Takımı'nın forma renginin turkuaz olmasını istemeyenler, genellikle bayrağımızın rengi olmamasından dolayı karşı çıkmaktadırlar. Bununla beraber formasının renkleri ülke bayrağı veya takım logosundaki renklerle aynı olmadığı ülkeler de vardır. İtalya Milli Futbol Takımı bayrağında mavi renk olmamasına karşın gök mavili formayla sahalarda boy göstermektedir. Hollanda Milli Futbol Takımı'nın forması, bayrak renginin aksine turuncudur.
Milli Takım'ın unutulmaz maçları:
* 17 Haziran 1951 Batı Almanya - Türkiye 1-2 (Rebii Erkal Yönetiminde)
* 14 Mart 1954 Türkiye - İspanya 1-0 (Sandro Puppo Yönetiminde)
* 17 Mart 1954 İspanya - Türkiye 2-2 (Sandro Puppo Yönetiminde)
* 19 Şubat 1956 Türkiye - Macaristan 3-1 (Giovanni Varglien Yönetiminde)
* 17 Ekim 1970 Batı Almanya - Türkiye 1-1 (Cihat Arman Yönetiminde)
* 25 Ekim 1989 Türkiye - Avusturya 3-0 (Tınaz Tırpan Yönetiminde)
* 12 Ekim 1994 Türkiye - İzlanda 5-0 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 29 Mart 1995 Türkiye - İsveç 3-1 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 26 Nisan 1995 İsviçre - Türkiye 1-2 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 2 Nisan 1997 Türkiye - Hollanda 1-0 (Mustafa Denizli Yönetiminde)
* 10 Ekim 1998 Türkiye - Almanya 1-0 (Mustafa Denizli Yönetiminde)
* 19 Haziran 2000 Belçika - Türkiye 0-2 (Mustafa Denizli Yönetiminde)
* 14 Kasım 2001 Türkiye - Avusturya 5-0 (Şenol Güneş Yönetiminde)
* 22 Haziran 2002 Senegal - Türkiye 0-1 (Şenol Güneş Yönetiminde)
* 29 Haziran 2002 Güney Kore - Türkiye 2-3 (Şenol Güneş Yönetiminde)
* 23 Haziran 2003 Brezilya - Türkiye 2-2 (Şenol Güneş Yönetiminde)
* 7 Eylül 2005 Ukrayna - Türkiye 0-1 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 24 Mart 2007 Yunanistan - Türkiye 1-4 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 17 Kasım 2007 Norveç - Türkiye 1-2 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 21 Kasım 2007 Türkiye - Bosna Hersek 1-0 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 11 Haziran 2008 İsviçre - Türkiye 1-2 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 15 Haziran 2008 Türkiye - Çek Cumhuriyeti 3-2 (Fatih Terim Yönetiminde)
* 20 Haziran 2008 Hırvatistan - Türkiye 1-1 (Fatih Terim Yönetiminde)
Türkiye Millî Futbol Takımı, 85 yıllık tarihinde, 27 Mart 2009 tarihine dek 459 maç yaptı. Millî takım geride kalan bu maçların 161'inde galip gelirken, 111 maçta berabere kaldı ve 187 maçtan da mağlup ayrıldı. En farklı skorlu galibiyetleri Suriye, Güney Kore ve San Marino karşısında 7-0'lık sonuçlarla aldı.
İşte Milli Takımımızın enleri:
Türk Milli Futbol Takımı, 84 yıllık tarihinde, 225'i resmi, 208'i özel olmak üzere geride kalan toplam 433 maçta, 150 galibiyet, 102 beraberlik alırken, 181 kez de rakiplerine yenildi. Ay-yıldızlı ekip, bu maçlarda toplam 554 gol atarken, kalesinde 674 gol gördü.
(A) Milli Futbol Takımı'nın 84 yıllık tarihinde en fazla gol atan futbolcusu, Galatasaraylı Hakan Şükür. Ay-yıldızlı formayla çıktığı 109 maçta toplam 50 gole imza atan Hakan Şükür'ü, Fenerbahçe'nin eski futbolcusu Lefter Küçükandonyadis 20 golle izliyor. Galatasaraylı Metin Oktay ile Fenerbahçeli Cemil Turan da 19'ar golle 3. sırayı paylaşıyorlar.
-BİR MAÇTA 4 GOL ATANLAR-
(A) Milli Futbol Takımı'nda bugüne dek bir maçta 4 gol atan 3 futbolcu bulunuyor. Milli takımın, 17 Haziran 1924 tarihinde Finlandiya'yı 4-2 yendiği özel maçta Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel, 10 Kasım 1996 tarihinde San Marino'yu 7-0 yendiği Dünya Kupası Eleme Grubu maçında Beşiktaşlı Oktay Derelioğlu, 20 Ağustos 1997'de de Galler ile yapılan ve 6-4 Türkiye'nin galibiyetiyle sonuçlanan Dünya Kupası Eleme Grubu maçında da Galatasaraylı Hakan Şükür, 4'er gol atma başarısını gösterdi. Hakan Şükür ayrıca, 11 Ekim 2006'da Moldova karşısında alınan 5-0'lık galibiyette de 4 gole imza koyarak, bu onuru 2. kez yaşayan ilk Türk milli futbolcu oldu.
-EN ÇOK OYNAMA REKORU RÜŞTÜ REÇBER'DE-
Türk Milli Futbol Takımı formasını en çok giyen futbolcu unvanı, Fenerbahçeli Rüştü Reçber'e ait bulunuyor. Milli formayı 113 kez giyen Rüştü'yü, 109 kezle Hakan Şükür, 102 kezle Bülent Korkmaz, 93 kezle Tugay Kerimoğlu, 90 kezle de Alpay Özalan izliyor. -84 YILDA 41 TEKNİK ADAM- (A) Milli Futbol Takımı'nın 84 yıllık tarihinde 17'si yabancı, toplam 41 teknik adam görev yaptı. Milli takımın başında en uzun süre görev yapan isim halen, ay-yıldızlı takımın başında bulunan Fatih Terim oldu. Terim, ikinci kez görev yaptığı ay-yıldızlı takımın başında şimdiye dek 57 kez sahaya çıktı.
-KAPTANLIK REKORU TURGAY ŞEREN'İN-
(A) Milli Futbol Takımı'nda en fazla kaptanlık yapan futbolcu ise Galatasaray'ın efsane kalecilerinden Turgay Şeren. 46 kez milli takımın kalesini koruyan Turgay Şeren, bunların 35'inde kaptanlık pazubandıyla sahaya çıktı.
-EN FARKLI SKORLU GALİBİYETLER-
Milli Takım, tarihindeki en farklı skorlu galibiyetleri Suriye, Güney Kore ve San Marino karşısında 7-0'lık sonuçlarla aldı. Ay-yıldızlı ekibin tarihindeki en farklı skorlu galibiyetleri şöyle:
Tarih Yer Organizasyon Rakip Sonuç
---------- ------ ---------------- ----- -----
20.11.1949 Ankara Dün.Kup.Ele.Gru. Suriye 7 - 0 20.06.1954 Cenevre Dün.Kup.Fin. G.Kore 7 - 0 10.11.1996 İstanbul Dün.Kup.Ele.Gru. San Marino 7 - 0 08.06.2005 Almatı Dün.Kup.Ele.Gru. Kazakistan 6 - 0 28.05.1950 İstanbul Özel İran 6 - 1 12.10.1994 İstanbul Avr.Şam.Ele.Gru. İzlanda 5 - 0 10.09.1997 San Marino Dün.Kup.Ele.Gru. San Marino 5 - 0 14.11.2001 İstanbul Dün.Kup.Baraj Avusturya 5 - 0 16.10.2002 İstanbul Avr.Şam.Ele.Gru. Liechtenstein 5 - 0 11.10.2006 Frankfurt Avr.Şam.Ele.Gru. Moldova 5 - 0 -
-EN FARKLI SKORLU YENİLGİLER-
Türkiye, en farklı skorlu yenilgileri 2 kez İngiltere, 1 kez de Polonya'ya karşı 8-0 kaybederek tattı. Türkiye'nin en farklı skorlu yenilgileri şöyle:
Tarih Yer Organizasyon Rakip Sonuç
---------- ------- ------------ ------- -----
24.04.1968 Chorzow Özel Polonya 0 - 8 14.11.1984 İstanbul Dün.Kup.Ele.Gru. İngiltere 0 - 8 14.10.1987 Londra Avr.Şam.Ele.Gru. İngiltere 0 - 8 28.05.1928 Amster Olimpiyat Oy. Mısır 1 - 7 02.12.1962 Bologna Avr.Şam.Ele.Gru. İtalya 0 - 6 09.10.1965 İstanbul Dün.Kup.Ele.Gru. Çekoslovakya 0 - 6 04.04.1984 İstanbul Özel Macaristan 0 - 6 23.06.1954 Zürih Dün.Kup.Fin. B.Almanya 2 - 7 12.09.1926 Lerberg Özel Polonya 1 - 6 20.12.1975 İstanbul Özel B.Almanya 0 - 5 22.09.1982 Györ Özel Macaristan 0 - 5 16.10.1985 Londra Dün.Kup.Ele.Gru. İngiltere 0 - 5 17.10.1990 Dublin Avr.Şam.Ele.Gru. S.İrlanda 0 - 5
-EN ÇOK İSVİÇRE'Yİ YENDİ-
(A) Milli Futbol Takımı, tarihindeki en fazla galibiyeti İsviçre karşısında aldı. Milliler, İsviçre ile yaptığı 14 maçtan 7'sini kazanma başarısını gösterdi. Türkiye ayrıca, Yunanistan ve Moldova karşısında da 6'şar galibiyet aldı.
-EN ÇOK ESKİ SSCB'YE YENİLDİ-
Milli Takım, 84 yıllık tarihinde en çok yenilgiyi ise 12 kezle eski SSCB'ye karşı aldı. Milliler ayrıca, Almanya (birleşmeden önce Doğu ve Batı Almanya da dahil), Romanya ve Polonya'ya karşı 11'er kez maç kaybetti.
-EN ÇOK GOLÜ BULGARİSTAN'A ATTI-
(A) Milli Futbol Takımı, şimdiye dek oynadığı toplam 433 maçta en çok golü ise 30 kezle komşusu Bulgaristan'a attı. Ay-yıldızlı ekip ayrıca Romanya'ya 20; İsviçre'ye 19, Moldova'ya 17; Pakistan, San Marino ve Finlandiya'ya da 16'şar gol kaydetti.
-EN ÇOK GOLÜ ROMANYA'DAN YEDİ-
Ay-yıldızlı ekip, geride kalan 433 maçta en çok golü 44 kezle Romanya'dan yedi. Türkiye ayrıca Bulgaristan karşısında 43, Almanya karşısında 40, Polonya karşısında da 39 golü kalesinde gördü.
-EN ÇOK MAÇI ROMANYA VE BULGARİSTAN İLE YAPTI-
Türk Milli Futbol Takımı, 84 yıllık tarihinde en çok Romanya ve Bulgaristan ile maç yaptı. Her iki takımla da 21 kez karşılaşan (A) Milliler ayrıca, Almanya ve Polonya ile de 17'şer kez karşı karşıya geldi.
-EN GOLLÜ MAÇLAR-
Türkiye, en gollü maçını ise 28 Kasım 1967 tarihinde Pakistan ile oynadı. Dakka'da yapılan karşılaşmayı 7-4 Türkiye kazanırken, toplam 11 gollü bu maç, millilerin oynadığı 433 maç içinde en gollü mücadele olarak tarihe geçti. Millilerin 20 Ağustos 1997'de İstanbul'da Galler'i 6-4 yendiği Dünya Kupası Eleme Grubu maçında da sporseverler toplam 10 gol izledi.
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz